Detta för tankarna till köttsoppa fast med lax i. Enkel att göra och vansinnigt god. En 5-poängare blev det direkt i min familj. Duger utmärkt även till bjudmat. 4 portioner
400 g laxfilé i tärningar
1 tsk salt
1 bit purjolök ca 100 g
2 morötter ca 200 g
1 bit rotselleri ca 50 g
2 potatisar ca 150 g
1 fänkål ca 200 g
1 mk smör
8 dl vatten
2 msk konc fiskbuljong
några timjankvistar (eller torkad)
2 msk chilisås av ketchuptyp
1 krm svartpeppar
Sås
1 burk lättcreme fraiche
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk chilisås av ketchuptyp
Salta laxtärningarna. Skölj och skiva purjolöken. Skala morötter, selleri och potatis. Skär rotsakerna i mindre bitar eller strimlor.
Ansa och stimla fänkålen. Fräs alla rotsaker i smöret i en gryta några minuter. Tillsätt vatten, buljong och timjan. Låt koka på svag värme tills rotsakerna börjar kännas mjuka, ca 10 min.
Tillsätt chilisås och laxtärningar och låt grytan sjuda 3-5 min tills laxen känns färdig. Smaka av med svartpeppar.
Rör ihop såsen och servera den till soppgrytan.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar