måndag 3 januari 2011

Kycklingpaj med chorizo och saffran

Paj i alla dess former tycker jag är så gott, sen är det väl inte det nyttigaste man kan äta. 6 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl (byt ut 1 dl mot grahamsmjöl om du vill ha en lite grövre botten)
2 krm salt
150 g kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten

Fyllning
200 g kycklingfilé
150 g chorizo
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk grillad paprika i olivolja, 200 g
Olivolja
1 dl hackad bladpersilja
1 dl riven lagrad ost
3 ägg
250 g kesella
1 dl mjölk
1/2 g saffran
0,5 tsk salt
1 krm nymalen peppar
1 dl svarta oliver

Börja med pajdegen. Använd helst matberedare men låt maskinen gå så lite som möjligt, några sekunder räcker. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa eller använd fingertopparna. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24–26 cm i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.

Skär kycklingköttet i små bitar. Skiva korven, hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av noga. Fräs kyckling, korv, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Låt svalna. Blanda i paprika och persilja.

Lägg kycklingröran i det förgräddade pajskalet och strö över osten.

Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, saffran, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över oliverna.

Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...