fredag 21 januari 2011

Coeur de filet provencale - Vitlöksgratinerad oxfilé

En klassisk bjudrätt som går att förbereda i god tid. Recept från Matmagasinet 9/2000. 4 portioner

600 g oxfilé
½ tsk salt
Svarpeppar

Råstekt potatisbädd
15-20 råskalade potatisar
2 msk smör + 2 msk olivolja
½ tsk salt
1 msk klippt persilja

Vitlökssmör
100 g smör
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 krm salt

Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
Värm ugnen till 125 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den på galler över ugnsform och stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60-65, ev längre, 70 grader för mediumstekt kött.
Låt köttet vila insvept i folie 15 minuter.

Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den färdigstekta potatisen i en ugnsfast form.

Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.

Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skiva köttet i 1½ cm tjocka skivor och lägg på potatisbädden. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå ett par minuter tills vitlökssmöret börjar smälta. Strö över persilja.

Servera genast med en blandad sallad.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...