En klassisk bjudrätt som går att förbereda i god tid. Recept från Matmagasinet 9/2000. 4 portioner
600 g oxfilé
½ tsk salt
Svarpeppar
Råstekt potatisbädd
15-20 råskalade potatisar
2 msk smör + 2 msk olivolja
½ tsk salt
1 msk klippt persilja
Vitlökssmör
100 g smör
2-3 krossade vitlöksklyftor
1 krm salt
Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
Värm ugnen till 125 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den på galler över ugnsform och stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60-65, ev längre, 70 grader för mediumstekt kött.
Låt köttet vila insvept i folie 15 minuter.
Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den färdigstekta potatisen i en ugnsfast form.
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skiva köttet i 1½ cm tjocka skivor och lägg på potatisbädden. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå ett par minuter tills vitlökssmöret börjar smälta. Strö över persilja.
Servera genast med en blandad sallad.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar