tisdag 4 januari 2011

Helstekt fläskfilé med örtsmör

Laxstrutar. Helstekt fläskfilé med örtsmör, potatis- och squashgratäng blir en läcker meny. Laxstrutar och potatisgratäng - se recept i min kokbok.
6 portioner

Drygt 1 kg fläskfilé, ca 2 stora fina filéer
Smör till stekning
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk allroundkrydda

Örtsmör
100 g smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 dl finklippt blandat kryddgrönt, persilja, basilika, oregano eller ca ½ dl frysta provensalska örtkryddor

Putsa filéerna och stek dem väl runtom i smöret i en rymlig gryta. Krydda med peppar, salt och allroundkrydda. Ställ sedan in köttet i 225 grader varm ugn 25-30 minuter tills det är precis genomstekt men inte mer. Skär ett försiktigt snitt på tjockaste stället och kontrollera färgen - den ska vara mycket ljus, blekt rosavit. Svep in filéerna i aluminiumfolie i väntan på att potatisgratängen ska bli klar.

Blanda smör, kryddor, vitlök och klippt örtgrönt till örtsmöret. Forma en rulle, svep in i plast och lägg den i kylen.
Skär upp köttet i knappt cm-tjocka skivor och lägg dem på potatis-squashbädden (se separat recept).
Skiva örtsmöret och lägg ca hälften av det på köttet, servera resten separat. Sätt in ett par minuter i ugn, bara så att smöret smälter.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...