fredag 27 januari 2012

Minisemlor

Semlor - I love it! Dessa är goda, små (så man kan äta dem ofta) och kan ligga färdigfyllda i frysen, bara att garnera med grädde. Receptet säger 30 st men riktigt så små vill inte jag ha, så en sådär 24 st har jag bakat ut.

50 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella kvarg lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2½ dl vispgrädde
Florsocker

Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

Vid servering vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Anita

1 kommentar:

  1. Mysigt med en matblogg med tips på lite av varje. Den här gloggen kommer jag må gott av att följa.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...