torsdag 15 juli 2010

Brytbröd

Ett gott och enkelt bröd till buffébordet eller forma bullarna som en gran till julbordet.

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör, rumstempererat
1 ägg
1,5 tsk salt
1,4 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet, tillsätt ägg, salt och 1,3 liter av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns lös. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut 2 längder. Dela varje längd i 11 bitar och forma runda bullar.
Lägg bullarna på smorda plåtar ganska tätt (ca 2 cm mellanrum) så att de jäser ihop. Dekorera bröden genom att klippa tre jack i varje bulle och strö över lite mjöl.

Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda 10 min i 250 grader. Stäng av ugnsvärmen och eftergrädda ca 15 min. Låt kallna på galler under bakduk.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...