Gjorde på mandel och flagad mandel som garnering. Jättegott.
4 portioner
Botten
4 st äggvitor
1 hekto mandel eller nötter
1,5 dl strösocker
Kräm
4 st äggulor
50 gram smör
1 dl strösocker
1 dl grädde
3,5 tsk vaniljsocker, tillsätt efter kokning
Garnering
1 dl grädde
0,5 dl nötter
Botten
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt malda nötter eller mandel och strösocker. Rör om.
Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. ca 1 cm tjock rund botten.
Grädda i 200 grader i ca. 15-20 minuter, håll koll så den inte bränns. Låt kakan sedan svalna.
Krämen
Blanda allt på en gång i en kastrull och låt sjuda en stund. Tillsätt därefter 3-4 tsk vanlijsocker. Låt krämen kallna.
Vispa lite grädde och hacka nötterna till garnering,
Lägg den kalla botten på ett tårtfat, häll över krämen. Bred ett lager vispad grädde över krämen (inte på kanterna så man kan se den gula krämen) Strö sedan över med hackade nötter.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar