söndag 15 januari 2012

Grönpepparfilé i ugn

Riktigt god gratäng som kan förberedas i god tid och sedan sätta in i ugnen inför serveringen. Potatismängden är lite svår att ange men jag gör hellre för mycket mos än att det inte skall räcka. 4 portioner

600 g fläskfilé
2 msk smör
Salt
Peppar
2 dl köttbuljong av 1 tärning
3 dl grädde (visp eller matlagning)
2-3 msk grönpeppar, nymalen
3 msk maizena mörk såsredning

Potatistoppar
12-16 potatisar, normalstora
2 äggula
1-2 msk smör eller margarin
ev lite grädde

Ugn 225 grader.
Ansa filén från hinnor och skär den i 1½ cm tjocka skivor. Bryn filéskivorna. Krydda med salt och peppar och lägg köttet i en ugnssäker form.
Vispa ur stekpannan med buljong och grädde, tillsätt grönpeppar och låt puttra sakta i 5 minuter. Vispa i redning och låt såsen tjockna.

Potatistoppar
Skala och tärna potatisen. Koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa potatisen med äggula och smör, späd ev med lite grädde med det ska fortfarande vara ett fast mos.

Klicka eller spritsa moset runt filén och häll försiktigt såsen över köttbitarna. Gratinera mitt i ugnen tills filén är genomstekt och potatistopparna har fått fin färg, ca 10-15 minuter.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...