fredag 12 november 2010

Julköttbullar

Goda kryddiga köttbullar till julbordet. 4 portioner.

500 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
½ dl vatten
½ dl grädde
1 ägg
1 tsk riven lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ krm kryddpeppar
Smör till stekning

Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå och svälla i 10 min.
Tillsätt ägg, lök, salt och kryddor. Lägg till färsen och arbeta smeten smidig. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små köttbullar. Lägg köttbullarna på en inoljad skärbräda.

Smidigt är att steka dem i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna med lite smör, lägg i köttbullarna och stek ca 5-8 minuter beroende på hur stora köttbullarna är. Rör om några gånger.

Eller så gör man på "vanligt" sätt, dvs bryn köttbullarna, inte allför många åt gången, i smör i en stekpanna. Skaka pannan då och då så att köttbullarna blir väl brynta. Efterstek dem i en gryta eller i stekpannan.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...