onsdag 1 december 2010

Surdegskakor

Gott surdegsbröd som inte kräver mycket arbete men tid, dvs dagar. ca 30 bröd.

1:a dagen
½ paket jäst
1 dl ljummet vatten
3 dl rågsikt

4:e dagen
2 dl ljummet vatten

5:e dagen
1 liter kokande vatten
1 liter grovt rågmjöl
1 liter grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl
½ dl sirap
2 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
1 msk kummin stött i mortel

1:a dagen
Rör ut jästen i vattnet. Arbeta in rågsikten. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme 3 dagar. Surdegen har då fått en syrlig doft.

4:e dagen
Rör ut surdegen i 2 dl ljummet vatten och låt blandningen stå tills det bildas små gasblåsor. Det brukar ske efter 12-24 tim.

5:e dagen
Häll rågmjölet i en bunke och slå det kokande vattnet över. Rör om.
Låt blandningen svalna till ca 45 grader. (Det tar ca 1½ tim med hjälp av omrörning)
Rör sedan i surdegsblandningen och låt degen jäsa upp, det tar ca 60 min.
Tillsätt sirap och kryddorna. Ta undan 2 dl av vetemjölet till utbakning och arbeta in resten av vetemjölet och grahamsmjölet. Låt jäsa ca 1½ tim.
Knåda degen på bakbordet och kavla ut den 1 cm tjock. Är degen kladdig mjöla bakbordet generöst. Ta med mått ut små runda kakor, ca 30 st. Nagga och gör ev ett hål mitt i kakan med äppelpipa om du har. Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 45 min.
Värm under tiden ugnen till 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Pensla brödet med vatten då de tagits ut ur ugnen.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...