Låt inte utbakningen avskräcka, det är inte så jobbigt som det ser ut.
200 g margarin
1 l vatten
1½ dl socker
2 dl havregryn
1 tsk salt
2 msk blandade hela brödkryddor
1 dl rågsikt
2 pkt torrjäst
ca 3 l vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull och häll i vattnet. Värm till 45-50 grader.
Blanda socker, havregryn, salt, stötta brödkryddor, rågsikt och lite vetemjöl samt jäst i matberedarskål. Slå över degvätskan. Sätt igång maskinen och tillsätt vetemjölet varefter tills degen blir smidig. (degen kan naturligtvis arbetas på traditionellt vis utan maskin). Jäs degen under duk ca 30 min.
Sätt ugnen på 275 g och placera en ren plåt på andra falsen uppifrån.
Arbeta samman degen i bunken och lägg den på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Forma varje del lite avlång och dela den i 5 delar. Lägg dem varefter på mjölat underlag under duk.
När alla 10 ämnena är klara kavlas de ut till runda knappt ½ cm-tjocka kakor i den ordning de formades. Nagga dem väl och lägg över dem på bakduk för jäsning.
Stapla dem på varandra med en bakduk mellan varje så att de inte torkar under jäsning. Ta tag i näst understa bakduken och lyft kakhögen åt sidan.
Nu ligger understa kakan fri att naggas och läggas över på den varma plåten och gräddas i 3-4 min.
Fortsätt på samma sätt, kaka efter kaka, ta alltid den understa. Lägg de gräddade kakorna att svalna mellan bakdukar.
Frys in kakor som inte skall ätas upp samma dag.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar