torsdag 15 juli 2010

Havre-tekakor

Gott frukostbröd. ca 15-20 stycken

½ l havregryn
½ l mjölk
75 g smör
1 paket jäst
½ msk salt
½ msk socker
½ dl rågkross eller solroskärnor
8 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader.
Blötlägg havregrynen i mjölken ca 1 timme. Smält smöret och häll det hett över grynblandningen.
Finfördela jästen i den nu fingervarma blandningen. Rör om så att allt löser sig. Tillsätt salt och socker. Blanda ner rågkross eller solroskärnor, det mesta av mjölet. Arbeta till en ganska fast deg.

Kavla ut degen utan föregående jäsning till en ca 2 cm tjock kaka. Tag med runt mått eller ett glas ut rundlar, som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk i 30-40 min. Grädda mitt i ugnen ca 5 min.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...