Gillar man sås rekommenderas dubbel sats. 4 portioner
600 g fläskfilé
800 g potatis
1,5 dl mjölk
2 msk smör
1 dl färska örtkryddor
Salt
Peppar
16 st cocktailtomater
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Timjan
0,5 tsk socker
Whiskysås
2 schalottenlökar
Smör
4 msk whisky
3 msk kalvfond, koncentrerad
3 dl vatten
1 dl grädde
Putsa fläskfilén. Bryn köttet i smör, salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en kött-termometer. Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj tomaterna och lägg dem bredvid köttet, ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och socker. Skala och skiva vitlöken och lägg med tomaterna. Strö över timjan.
Sätt in i ugnen och låt steka 20-25 minuter tills köttet är ca 70 grader.
Skala och koka potatisen. Stöt till ett mos. Värm mjölken och tillsätt potatismoset. Tillsätt smör och vispa till ett fluffigt mos. Tillsätt örterna strax innan servering.
Hacka schalottenlöken och fräs den i smör. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde. Koka en stund. Red ev av med maizena redning om såsen är för tunn.
Vid servering
Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Skiva fläskfilén.
Tips
Pressad potatis blir också gott till eller pommes och kokt ris.
Det går också alldeles utmärkt att helgrilla fläskfilén.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar