tisdag 5 oktober 2010

Apelsinbitar

Baka i långpanna är praktiskt. Med olika sorters glasyr kan kakan lätt varieras.

300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)
4 apelsiner
4 ägg
4 dl socker
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Glasyr
100 g smör
6 dl florsocker
1,5 dl kakao
4 msk vatten
2 äggvitor

Alternativ glasyr 1
250 g mjuk nougat

Alternativ glasyr 2
8 dl florsocker
5–6 msk starkt bryggt kaffe

Smörj och bröa en långpanna. Smält smöret.

Borsta två apelsiner i varmt vatten och riv skalet. Pressa saften ur alla apelsinerna – det behövs sex deciliter apelsinjuice.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i 15–20 minuter.

Choklad¬glasyr
Smält smöret och blanda i florsocker och kakao. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem. Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.

Med nougat
Hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm. När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämnt täcke över kakan. Skär i rutor när nougaten stelnat lite.

Med kaffeglasyr

Blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite. Skär kakan i rutor.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...