Baka i långpanna är praktiskt. Med olika sorters glasyr kan kakan lätt varieras.
300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)
4 apelsiner
4 ägg
4 dl socker
9 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
Glasyr
100 g smör
6 dl florsocker
1,5 dl kakao
4 msk vatten
2 äggvitor
Alternativ glasyr 1
250 g mjuk nougat
Alternativ glasyr 2
8 dl florsocker
5–6 msk starkt bryggt kaffe
Smörj och bröa en långpanna. Smält smöret.
Borsta två apelsiner i varmt vatten och riv skalet. Pressa saften ur alla apelsinerna – det behövs sex deciliter apelsinjuice.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det. Häll smeten i formen. Grädda i 175 grader i 15–20 minuter.
Choklad¬glasyr
Smält smöret och blanda i florsocker och kakao. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem. Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.
Med nougat
Hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm. När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämnt täcke över kakan. Skär i rutor när nougaten stelnat lite.
Med kaffeglasyr
Blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite. Skär kakan i rutor.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar