onsdag 22 juni 2011

Morotskaka

Kakan blir försvinnande god.
8-10 bitar

3 morötter, ca 200 g
3/4 dl mandel eller nötter, ca 50 g
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
ev ½ tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl olja

Glasyr
100 g philadelphiaost naturell
½-1 dl florsocker
ev 1 tsk citron- eller limesaft

Går utmärkt att använda en matberedare med kniv till detta recept.
Skala morötterna.
Matberedare
Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i matberedare med kniven monterad. Häll i mandel. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare
Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.

Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedare eller använd elvisp eller vanlig visp. Häll ner oljan i smeten.
Blanda kanel, ev ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1½ liter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 gr i ca 45 min.
Låt stå i formen 5-10 min. Stjälp upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt kakan svalna.

Glasyren
Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan.

Förvara morotskaka i kylskåp.

Tips
Råsocker istället för vanligt socker, lightost samt en mindre mängden florsocker så får du en morotskaka som är hälsosammare med lågt GI.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...