En klimatsmart soppa med kokta vita bönor som blir len och krämigt mättande. Krutongerna med vitlök och mandel adderar ett litet crunch på toppen.
4 portioner
1 gul lök
ca 500 g rotselleri
1 msk smör
1 tsk torkad eller 1 msk färsk timjan
11 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 förp, 380 g, kokta vita bönor
1½ dl havregrädde
2 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Topping
50 g skållad mandel
4 skivor surdegsbröd
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
Skala lök och rotselleri och skär i ca 1 cm stora bitar.
Stek löken i en stor kastrull i smöret tills den får färg. Tillsätt rotsellerin och stek ytterligare några minuter tills den också börjar få färg. Tillsätt timjan, vatten och smulade buljongtärningar. Koka ca 20 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönorna i soppan.
Mixa soppan helt slät i en matberedare eller med en mixerstav och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt koka upp igen före servering
Topping
Grovhacka mandeln. Skär brödet i tärningar och stek i oljan tills det får fin färg, tillsätt mandeln och stek med i någon minut. Pressa i vitlöken mot slutet och vänd runt krutongerna
Servera soppan med toppingen.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar