Ett raffinerat namn för något otroligt lättlagat och gott (det är helt enkelt en rotsaksgryta).
Det bästa är att man kan variera ingredienserna allt efter plånbok, smak och hur många man är som skall äta. Och naturligtvis utesluta köttet om man vill ha vegetariskt.
Jag har lagat med korv och pepparrot vilket vi tycker blir väldigt gott.
Rotsaker, tex morot, palsternacka, sötpotatis, potatis, rotselleri
Grönsaksbuljong
Korv eller kyckling
Crème fraiche
Sötstark senap eller pepparrot på tub
Färsk persilja
Förbered de olika rotsakerna genom att skala och skära i bitar.
Koka upp grönsaksbuljong så att det blir lagom mycket vätska till bitarna.
Skär korv eller kyckling i bitar.
Lägg ner grönsaker och kyckling eller korv i buljongen och låt sjuda tills bitarna är lagom mjuka.
Rör ner sötstark senap eller pepparrot från tub i crème fraiche efter tycke och smak att servera till.
Strö hackad persilja över vid serveringen.
Anita
fredag 20 juli 2012
Rotsaks-pot au feu
måndag 16 juli 2012
Fyllda lövbiffar med bönröra
Bönröran passar bra på tapasbordet också. Kryddsmör chili & lime finns inte att köpa längre men man kan ju lätt göra eget. 4 portioner
4 stora eller 8 mindre lövbiffar, ca 500 g
½ rödlök
75 g salami
1 tsk salt
2 dl riven ost
1 msk kryddat smör, chili & lime
Bönröra
2 dl crème fraiche
4 dl kokta bönor, tex kidney
1 pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal oelek
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och strimla rödlöken. Hacka salamin. Lägg ut köttet och krydda med salt.
Lägg på lök, salami och ost. Vik ihop köttet och fäst med tandpetare.
Rör ihop bönröran.
Bryn köttet i smöret i en stekpanna och sätt in det i ugnen att steka färdigt, ca 5 minuter.
Servera med bönröran, pommes frites eller
Tortillastrips
Strimla mjuk tortillas och fräs dem i kryddat smör chili & lime. Servera dem nygjorda och frasiga.
Anita
4 stora eller 8 mindre lövbiffar, ca 500 g
½ rödlök
75 g salami
1 tsk salt
2 dl riven ost
1 msk kryddat smör, chili & lime
Bönröra
2 dl crème fraiche
4 dl kokta bönor, tex kidney
1 pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk sambal oelek
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och strimla rödlöken. Hacka salamin. Lägg ut köttet och krydda med salt.
Lägg på lök, salami och ost. Vik ihop köttet och fäst med tandpetare.
Rör ihop bönröran.
Bryn köttet i smöret i en stekpanna och sätt in det i ugnen att steka färdigt, ca 5 minuter.
Servera med bönröran, pommes frites eller
Tortillastrips
Strimla mjuk tortillas och fräs dem i kryddat smör chili & lime. Servera dem nygjorda och frasiga.
Anita
Pizzatorsk
Väldigt god fiskgratäng.
4 portioner
ca 500 g fiskfilé, tex sej eller torsk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 dl riven ost, tex Herrgård
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvtina fisken om den är fryst. Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Blanda grädde, tomatpuré och oregano. Häll det över fisken och strö över osten.
Stek fisken i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
Servera med kokt potatis och grönsaker.
Anita
tisdag 10 juli 2012
Björnbärskakor
ca 60 st
4½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 ägg
1 dl björnbärssylt (eller hallonsylt)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop mjöl, socker, smör och ägg och låt degen vila svalt 1 timme.
Dela degen i 4 delar, rulla till plåtlånga längder. Platta till rullarna och tryck en fördjupning i mitten. Bred ut sylten i mitten och grädda i 10-12 minuter. Skär i bitar tvärs över.
Anita
4½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
1 ägg
1 dl björnbärssylt (eller hallonsylt)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop mjöl, socker, smör och ägg och låt degen vila svalt 1 timme.
Dela degen i 4 delar, rulla till plåtlånga längder. Platta till rullarna och tryck en fördjupning i mitten. Bred ut sylten i mitten och grädda i 10-12 minuter. Skär i bitar tvärs över.
Anita
Berlinerbröd
ca 70 st
2½ dl socker
100 g smör
75 g mandel
1 ägg
½ l vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandeln. Rör ihop socker och smör, tillsätt mandel, ägg och mjölet blandat med bakpulvret.
Forma degen till 4-5 rullar och grädda på bakpappersklädd plåt i ca 10 minuter.
Skär i sneda bitar.
Anita
2½ dl socker
100 g smör
75 g mandel
1 ägg
½ l vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandeln. Rör ihop socker och smör, tillsätt mandel, ägg och mjölet blandat med bakpulvret.
Forma degen till 4-5 rullar och grädda på bakpappersklädd plåt i ca 10 minuter.
Skär i sneda bitar.
Anita
Gaffelkakor med havresmak
Sonen var väldigt förtjust i kakor när han var liten, detta var en av favoriterna. 40 stycken
200 g smör
3/4 dl strösocker
1½ dl havregryn
3 dl mjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker. Tillsätt havregryn och mjöl och arbete ihop till en deg.
Dela degen i 40 jämna bitar och forma dem till kulor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med hjälp av en gaffel.
Eller rulla degen till 4 längder på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna med gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Längderna skärs i sneda bitar efter gräddningen.
Anita
200 g smör
3/4 dl strösocker
1½ dl havregryn
3 dl mjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker. Tillsätt havregryn och mjöl och arbete ihop till en deg.
Dela degen i 40 jämna bitar och forma dem till kulor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med hjälp av en gaffel.
Eller rulla degen till 4 längder på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna med gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Längderna skärs i sneda bitar efter gräddningen.
Anita
söndag 1 juli 2012
Jordgubbsmarmelad med lime och vanilj
God marmelad till skorpor, rostat bröd eller croissant
1 l jordgubbar, (500 g)0,5 vaniljstång
250 g syltsocker
1 lime, (ca 1 msk) pressad
Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i ganska små bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg jordgubbar, vaniljstång, vaniljfrön och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Koka sedan marmeladen 2-3 min. Skumma under tiden.
Häll i limesaft och rör om.
Låt marmeladen stå kvar i kastrullen ca 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara marmeladen i kylen.
Anita
Knäckebröd
Ett mumsigt knäckebröd som passar som snacks eller med smör och ost på eller kanske med någon god röra, typ tapenade. Majsmjölet ger en liten, liten popcornsmak. Man kan prova att byta till durumvete istället. Variera med att tillsätta pumpakärnor. Minska då solrosfröna till 3/4 dl och ta 1/4 dl pumpakärnor.
2 dl majsmjöl1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
½ dl sesamfrön
0,5 tsk salt
½ dl oliv- eller rapsolja, knappt
2 dl kokande vatten
ev Flingsalt
Sätt ugnen på 150 grader och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör om.
Häll upp i långpannan och platta ut med en slickepott så jämnt som möjligt så den blir några mm tjock överallt. Strö ev några nypor flingsalt över.
Grädda i ca 1 timme, gärna i varmluftsugn.
Anita
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)