onsdag 16 september 2020

Ingefärashot

Ingefära innehåller antioxidanter som kan förhindra och lindra förkylningar, är inflammationshämmande och har använts för att behandla magbesvär, feber och infektioner. Ingefära sägs kunna lindra illamående, öka matsmältningen samt bidra till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. 

Ingefärsdrycken är väldigt koncentrerad så man behöver inte använda så mycket. Antingen en shot på morgonen, tillsätta i färskpressad juice eller i en smoothie. Man kan utesluta chili om man tycker det blir för starkt.

ca 1 liter

200 g färsk ingefära
1 liter vatten
ca ½ dl flytande honung
2 citroner
1 chili
ev 2 msk gurkmejapulver

Skölj ingefäran noggrant. Riv den grovt - låt skalet vara kvar. Finhacka chilin. Lägg ingefära, chili och vatten i en kastrull och värm till 40-60 grader - inte högre annars förstörs nyttigheterna som tex C-vitamin. 
Låt svalna och sila av vätskan. 

Rör i honung och färskpressad saft från 2 citroner, samt ev chili och gurkmeja. Sila ev vätskan igen om du vill ta bort citronköttet - jag gillar att det är kvar. Häll upp i en väl rengjord flaska med lock. 

Förvara i kylskåpet. Håller i 2-3 veckor. 

Anita 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...