Det är inte så ofta jag köper hel kyckling men det händer och då brukar jag steka i ugnen på detta sätt. Själv föredrar jag färsk kyckling.
4 portioner
1 färsk eller djupfryst kyckling
2 msk smör
1 tsk soya
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sås
2 dl steksky
1 msk Maizena redning brun sås
3 dl grädde
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela kycklingen i två halvor.
Lägg smöret på ett ugnssäkert fat, sätt in i ugnen tills smöret smält. Rör ut smöret med soya, salt och peppar. Pensla kycklinghalvorna på båda sidor med smöret.
Lägg halvorna i fatet med skinnsidan upp. Sätt in mitt i ugnen och stek 45-60 minuter beroende på storlek. Pensla halvorna med skyn mot slutet av stektiden.
Stick kycklingen i låret med en steknål, kycklingen är färdig när klar saft sipprar ut.
Dela halvorna i vecket mellan lår och bröst, dela dem sedan ev i mindre bitar.
Det blir ca 2 dl sky på fatet (om inte späd med vatten) Har en del fastnat så lös upp det med lite kokande vatten. Använda skyn till sås enl nedan eller rör ner i "grytan" om man lagar en sådan.
Sila stekskyn och red av med Maizenaredningen utrört i lite av grädden. Häll i resten av grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis, klyftpotatis eller ris, pressgurka och vinbärsgelé.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar