torsdag 12 april 2012

Valnötsbotten med krämig vaniljparfait

Frysta tårtor är väldigt praktiskt att plocka fram vid mer eller mindre oväntat besök. 8-10 personer

Nötbotten
4 äggvitor
1 ½ dl strösocker
80 g valnöts- eller hasselnötskärnor
75 g mörk blockchoklad

Vaniljparfait
3 äggulor
3 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering
Druvor

Till nötbotten hackas nötkärnorna och blockchokladen. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret litet i sänder mot slutet av vispningen. Blanda i nöt- och chokladhacket.
Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm helst med löstagbar botten. Klipp ett smörpapper efter formens botten. Smörj det och lägg det med den smorda sidan uppåt i botten. Då är det ingen risk att valnötsbotten fastnar i formen.
Bred ut smeten i formen och grädda i 175 grader ca 25 min. Låt den svalna, innan den stjälps upp. Diska formen och lägg tilbaka kakbotten.

Vispa äggulor och socker poröst. Blanda i vaniljsocker och grädden vispad till skum.
Bred glasskrämen på nötbotten i formen. Täck med folie och ställ formen i frysen. Efter 2-3 timmar är glassen fryst och tårtan kan serveras. Men den kan vänta i frysen ett par veckor, om man vill laga den långt i förväg.

Garnera tårtan med halverade vindruvor när den ska serveras.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...