torsdag 15 mars 2012

Hel örtöverbakad kyckling

Foto: Lars Paulsson

God och saftig kyckling. Funkar nog att stoppa in fyllningen på kycklingklubbor också.
3 personer

1 kyckling, hel
1 msk olja
1 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar

Fyllning
50 g fårost
50 g philadelphiaost
½ citron
0,75 dl färska örter, hackade, t ex bladpersilja, salvia, rosmarin, oregano, mynta

Sås
3 dl sky, + 1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk kinesisk soja
1 krm salt
1 krm peppar

Sätt ugnen på 175°.
Blanda samman fyllningen.
Lägg kycklingen med öppningen mot dig. Lyft på skinnet från kycklingbröstet. Stick in med ett trubbigt föremål, t ex ett skedskaft mellan köttet och skinnet på bröstfilén. Frigör skinnet hela vägen men inte så det går igenom. Fyll utrymmet med ostfyllningen. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat.
Blanda samman olja och soja och pensla kycklingen med det. Salta och peppra. Sätt in i ugnen ca 1 1/4 tim. Stick med en sticka i låret, om det kommer ut klar vätska är kycklingen färdig. Stick in en köttermometer vid benet på låret. Vid 70° är kycklingen klar. Ös den då och då under tiden med sky som rinner ut.

Häll sky och buljong i en kastrull. Koka upp. Blanda samman grädde och mjöl och rör ner det. Låt såsen sjuda 5 min. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.

Servera med hasselbackspotatis, haricots verts och såsen.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...