Nattjäst och knådfritt bröd - kan det bli enklare att baka. Recept Susanne Jonsson.
1 stort bröd
4 dl kallt vatten
1 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl (finmalet eller grovmalet eller vetemjöl går också bra)
Rör ihop samtliga torra ingredienser. Rör ner vatten.
Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur.
Häll upp degen på mjölat bakpapper och vik ihop till ett bröd med hjälp av en degskrapa och mjöl. Lägg degen på pappret i en bunke och låt jäsa under tiden som ugnen blir varm.
Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. Ställ in en gjutjärnsgryta så den blir varm.
Ta ut grytan, lägg brödet på pappret i grytan, strö över lite mjöl om du vill. Lägg på locket.
Grädda 30 minuter med lock i ugnen nedre del. Lyft bort locket och grädda 10 minuter eller tills brödskorpan får vackert gyllene färg.
Låt svalna på galler. Lägg över en handduk om du vill ha en mjukare skorpa.
Anita
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar