söndag 23 september 2018

Kålrotssoppa med orientaliska smaker

Kålrotssoppa låter kanske inte så gott men våga prova - den blir riktigt god. Och billig!

4 portioner
400 g skalad kålrot ca 600 g oskalad
150 g purjolök
6 vitlöksklyftor (de blir milda och goda när de kokat mjuka i soppan) Jag tog 1 stor klyfta, tycker det räcker
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,2 liter vatten
2 tsk salt
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
1 krm kanel
1 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära
2 dl lätt crème fraiche eller ett veganskt alternativ
1 citron

Toppa med
1 tomat
Olivolja
Nymald svartpeppar

Skala och dela kålroten i mindre bitar ca 2x2 cm är lagom för det här receptet. Skölj och strimla purjolöken och skala vitlöken som skall vara hel.
Hetta upp olivoljan i en stor gryta och låt kålrot, purjolök och vitlök svettas under omrörning i ca 5 minuter utan att ta färg. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut så purén bryns, rör hela tiden så att det inte bränner vid.
Tillsätt vatten, salt och kryddor och låt soppan koka upp. Koka utan lock i ca 30 minuter tills kålroten är helt mjuk. Mixa soppan helt slät och blanda i crème fraiche och eventuellt lite vatten om soppan känns tjock. Smaka av med citronjuicen och eventuellt mer salt. Värm soppan igen men koka den inte.

Finhacka tomaten och servera till soppan tillsammans med lite nymald svartpeppar.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...