söndag 11 december 2016

Köttgryta med potatismos

Köttgryta med potatismos kan låta som en konstig blandning men det blir så gott!
4 port
500 g benfritt nötkött av bog, högrev eller fransyska
2 gula lökar
Smör
½ tsk salt
½ kryddmött svartpeppar
2 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
ev 1 msk worcestershiresås
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde (eller matgrädde om man vill ha grytan magrare)

Potatismos
8-10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
1 msk smör
1 dl mjölk
½ tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 msk klippt persilja

Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor. Skala och hacka löken. Bryn köttet, litet i taget, i smör i en gryta. Ta upp köttet. Fräs löken. Lägg tillbaka köttet i grytan.
Tillsätt salt, peppar, tomatpuré, lagerblad och worcestershiresås. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med grädden. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter eller tills köttet är mört (beroende på vilket kött man valt)

Gör under tiden potatismoset.
Skala potatisen. Skär den i skivor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av vattnet. Mosa potatisen. Rör ner smör, mjölk, salt och peppar.

Lägg köttet i mitten på ett serveringsfat och potatismoset i en rand vid sidan om. Strö över persiljan.
Servera med grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...