onsdag 13 juli 2016

Rabbagubbsylt

Ja av namnet är det väl inte så svårt att lista ut att det är en sylt av rabarber och jordgubbar. God sylt till pannkaka, våfflor, rulltårta m.m. Ett bra sätt att dryga ut jordgubbarna och bli av med rabarber som växer så det knakar.

1 liter (500 g) jordgubbar
1 kg rabarber skuren i bitar
Socker, 7 dl-1 liter till varje kg bärblandning

Till varje kg färdig sylt
1 krm natriumbensoat
1 krm kaliumsorbat

Varva bären med sockret i en stor gryta. Låt gärna stå och safta till sig några timmar.
Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt sakta koka 10-20 minuter.
Mot slutet brukar jag röra runt så framförallt rabarbern delar sig i mindre bitar men det är ju en smaksak.
Låt sylten vila ett par minuter. Skumma väl med hålsslev.
Rör ut konserveringsmedlen i en kopp med lite av den varma sylten. Rör ner i grytan.

Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar ända upp till kanten. Sätt på lock.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...