lördag 5 mars 2011

Kanelbulle i sockerkaksskepnad

Räddningen om man blir akut sugen på kanelbullar.
1 kaka eller 18 muffins i normalstorlek

175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
½ dl likör, whisky eller punsch (kan uteslutas )
2 msk smör

Fyllning
1 dl strösocker
3 msk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda sedan ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Det är viktigt att bakpulvret blandas väl med övriga torra ingredienser, annars finns det risk att kakan inte höjer sig som den ska. Blanda sedan med resten av smeten.
Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Smöra och bröa en 1½ liters form.
Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 45-60 minuter. Testa med en sticka om den är färdig.

Tips
Det går även bra att baka kakan som muffins. Höj då värmen till 200 grader. Baktiden blir då lite kortare, 25-40 minuter, beroende på vilken muffinsstorlek man väljer. I övrigt fyller man muffinsformarna i lager precis som du gör med den stora kakan.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...