söndag 27 februari 2011

Småskorpor

Dessa skorpor är goda som de är till kaffe eller till kräm och mjölk. Se recept på "färsk" kräm året runt. Det blir nästan 1 kg småskorpor av receptet.


250 g smör
1 dl socker
1 ägg
2½ dl kall mjölk
½ tsk salt
3 tsk bakpulver
9-10 dl vetemjöl
(½-1 msk finstött kardemumma)

Rör först rumsvarmt smör med socker kraftigt - gärna 10 minuter om det sker för hand. Tillsätt ägget och rör massan ytterligare några minuter.


Blanda mjöl, bakpulver och salt och häll detta plus mjölken i bunken. Gärna också lite finstött kardemumma. Arbeta sen ihop degen hastigt på bakbordet. OBS! att en sådan här bakpulverdeg ska arbetas så lite som möjligt.

Degen kan antingen kavlas ut till en ungefär 2 cm tjock degplatta varpå "bullar" tas ut med ett litet glas eller annan lämmplig form. Inte för stora. Man kan också dela degen och rulla ut den till ungefär 2 cm tjocka rullar, som helt enkelt snittas till 2 cm långa bitar.


Gräddas genast i 250 grader. Då "bullarna" höjt sig och fått färg, tas de ut och klyvs medan de ännu är varma. Lättast går det om man sticker in en gaffelspets eller en kniv i "sidled".

Sätt sen in dem med snittsidan upp i 150 grader för att få färg, 8-10 minuter.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...