fredag 21 januari 2011

Skagenlax med grönsaksragu


Mycket god. Går utmärkt att servera utan dillskyn. 4 portioner

600 gr benfri laxfilé

Fyllning
150 g skalade räkor
½ dl crème fraiche
½ dl majonäs
½-1 dl hackad dill
½ krm cayennepeppar
Ev salt

Dillsky
½ dl crème fraiche
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
½-1 dl hackad dill
Citronsaft några droppar

Tillbehör och garnering
3-400 g färsk potatis
150 g färsk grön sparris
150 g sockerbönor eller sockerärter
Ca 1 dl tunt skivad schalottenlök
Ca 2 msk smör
Salt
Peppar
4-6 msk sik- eller löjrom

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela laxfilén i 4 bitar. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje filébit.
Hacka räkorna grovt och blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i laxbitarna, som du ställer i en lätt smord ugnssäker form.

Förbered grönsaksragun genom att skära potatis och sparris i mindre bitar och lättkoka dem var för sig, potatisen ca 5 min och sparrisen 1-2 min. Skär även sockerbönorna i bitar och schalottenlöken i tunna skivor.
I samband med serveringen och under tiden som laxen bakar färdigt i ugnen hettar du upp en stor stekpanna. Låt ca 2 msk smör bli lätt brynt och fräs upp alla grönsakerna och potatisen tills de blir genomvarma. Krydda ragun lätt med salt och nymalen vitpeppar.

Ställ formen med laxen i mitten av ugnen och baka den 8-10 min.

Gör under tiden dillskyn
Koka upp crème fraiche och grädde tillsammans med den smulade buljongtärningen, koka ett par min. Smaka av med en aning nymald vitpeppar samt ev ett par droppar citronsaft. Tillsätt den hackade dillen.
Fördela de nybakade laxfiléerna på tallrikar och garnera var och en med en klick sik- eller löjrom. Lägg lite grönsaksragu vid sidan om laxfilen samt ringla lite dillsky omkring.

Anita

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...