måndag 25 oktober 2010

Köttgryta

Själva grundgrytan har inga mängder angivna - koka en rejäl bit och frys in. Sedan går det lätt och snabbt att göra grytan ätfärdig.

4 personer

Grundgryta

Nötkött
Smör
Salt
Peppar
Vatten

Asiatiska smaker
500 g frysta wokgrönsaker
1 msk olja
400 g kokta grytbitar
2 dl kokosmjölk
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 msk fisksås
Sambal oelek

Sydamerikanska smaker
1-2 röda chili
4 tomater
2 burkar bönor
1 msk tomatpure
1 msk olja
400 g kokta grytbitar
1-2 tsk spiskummin
Salt
Peppar
Oregano

Grundgrytan
Skär köttet i lagom grytbitar. Bryn dessa i smöret och krydda med salt och peppar.
Lägg över i en gryta och häll på vatten så det täcker köttet. Låt koka under lock ca 1 tim eller till det känns riktigt mört.
Kyl snabbt av. (Fördela kötttet med buljongen i lagom stora burkar och frys in.)

Asiatiska smaker
Fräs wokgrönsakerna i oljan. Tillsätt grytbitarna utan buljongen, kokosmjölken och krydda med råsocker, lime, fisksås och sambal oelek. Låt puttra några min.
Servera med nudlar eller jasminris.

Sydamerikanska smaker
Finstrimla chilin. Skölj och tärna tomaterna. Spola av bönorna.
Fräs chilin i oljan och tomatpuren. Tillsätt grytbitarna med buljongen, bönorna och tomaterna. Krydda med spiskummin och ev salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.
Klipp över lite färsk oregano och servera med tortillabröd.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...