torsdag 30 september 2010

Porterstek

Ca 1 1/2 kg benfritt kött av nöt eller älg
1 flaska porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Sås
8 dl sky ( steksky+ vatten )
5 msk mjöl
2 dl grädde

Häll porter, vinbärssaft och soya i en gryta.
Lägg i kryddor, buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och löken delad i stora bitar. Låt koka upp.

Lägg i köttet och låt alltsammans sjuda under lock i 30 minuter. Vänd köttet och stick i en köttermometer mitt i steken och koka tills 75 grader.
Tag sen grytan från värmen och låt steken ligga i skyn ca 20 minuter innan den skärs upp.

Gör såsen
Sila kokspadet och späd till 8 dl.
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner det i den varma skyn.
Låt såsen koka 3-5 minuter.

Servera med kokt potatis, kokta morötter och gammaldags pressgurka.

Anita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...